Élelmiszervizsgálatok

Gyártási környezet mikrobiológiai vizsgálata az élelmiszergyártásban

A hatályban levő szabályok értelmében az élelmiszergyártóknak nem csak a nyersanyagot és a készterméket kell ellenőrizniük, hanem a teljes gyártási folyamatot is. A 2005 november 15-ei 2073/2005/EK számú Bizottsági rendelet, mely a mikrobiológiai követelményeket írja elő élelmiszerekre vonatkozólag, mind élelmiszerbiztonsági, mind higiéniai szempontból a gyártási folyamatok során, mely az Európai Uniós országok higiéniai programcsomagjának részét képezi. A különböző mikroorganizmusok képesek megtelepedni a dolgozók eszközeinek, kezeinek és ruhájának felszínén, így mint másodlagos szennyeződés forrást jelentve a nyersanyagoknak, félkész termékeknek, késztermékeknek, főként azok melyek biológiai rétegekben (biofilm) képesek telepednek meg. A többrétegű biofilm szerkezet gátolja a fertőtlenítőszerek hatását, melyek többnyire a legfelső mikroorganizmus rétegnél tudják kifejteni hatásukat. Az ellenálló törzsek jelenléte, növekedése nem kizárt, melynek következménye, hogy hosszabb ideig kell használni ugyanazt a fertőtlenítőszert. Hasonló körülmények megléte másodlagos ipari szennyeződésekhez vezethet.

 

A felszíni szennyeződések szintén fontos indikátorai a felszerelés mikrobiológiai tisztaságának, valamint a mosási és fertőtlenítési folyamatok helyességének.

 

Ügyfeleinknek segítséget tudunk nyújtani a tisztítási folyamatok helyességének és hatásosságának vizsgálatában, hangsúlyt fektetve a tisztítási és fertőtlenítési folyamatokra. Tudjuk mérni a dolgozók kézmosás hatékonyságát, valamint a munkaruhák és egyéb textíliák mosásának hatékonyságát.

 

Laboratóriumaink vállalják használt tisztító és fertőtlenítőszerek baktericid, fungicid, virucid és sporocid hatásvizsgálatát is, ezzel is elősegítve a gyártókat a nagyobb fokú üzemi higiénia elérésében.