Challenge teszt
A challenge tesztek célja, hogy az élelmiszer mikrobákkal történő mesterséges befertőzése után információt kapjunk a termék viselkedéséről a várható eltarthatósági idő alatt, a szállítás és tárolás során. Laboratóriumunkban mikrobiológiai vizsgálatokat végzünk a növekedés változásának (δ) kiértékelése céljából. A tanulmány célja annak bemutatása, hogy a fogyasztásra kész ételek milyen mértékben képesek megvédeni magukat a kórokozókkal szemben, támogatják-e az adott mikroorganizmus növekedését az eltarthatósági idő alatt.
A tárolási kísérleteket a következő esetekben lehet elvégezni:
- új vagy megváltoztatott termék fejlesztésekor,
- új vagy megváltoztatott folyamat fejlesztésekor,
- új csomagolás kifejlesztésekor,
- meglévő termék vagy csomagolás valamely összetevőjének jelentős megváltoztatásakor,
- gyártó hely vagy gyártó üzem megváltoztatásakor,
- ha nincs korábbi eltarthatósági vizsgálat.
A Challenge tesztet a következő irányelvek szerint végezzük:
- EURL LM TECHNICAL GUIDANCE DOCUMENT guidelines for conducting shelf-life studies on Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods (version June 3-6, 2014) (Irányelv a Listeria monocytogenes vizsgálata a fogyasztásra kész élelmiszerek eltarthatóságával kapcsolatban), valamint a
- ISO 20976-1:2019 Microbiology of the food chain — Requirements and guidelines for conducting challenge tests of food and feed products — Part 1: Challenge tests to study growth potential, lag time and maximum growth rate.