Élelmiszeripari részleg

Mikrobiológiai vizsgálatok

A baktériumok körülbelül 3,5 milliárd évvel ezelőtt jelentek meg a földön. A baktériumok világának fejlődése, mint például az eltérő anyagcsere folyamatok, táplálkozási módok és energia nyerése, lehetőségük nyílott, hogy elárasszák az egész környezetet. A baktériumok alapvető részét képezik világunknak és sok hasznos funkciójuk van, de lehetnek károsak is. A patogének sok emberi, állati és növényi betegség okozói. Amíg sok betegség emberről emberre, vagy állatról emberre terjed, csak néhány olyat ismerünk, melyek élelmiszerek útján terjednek. A legismertebb élelmiszer mérgezéseket a mikroorganizmusok által termelt toxinok okozzák. Minden élelmiszer termelőnek a felelőssége, hogy biztosítsa a gyártott élelmiszerek biztonságát és minőségét.

 

Az élelmiszer láncra vonatkozó jogszabályok célja, hogy a lehető legalacsonyabb szinten tartsák a veszélyforrásokat, beleértve a mikrobiológiai veszélyeket, így a mikrobiológiai analízis az élelmiszer biztonsági szabályozás szerves részét képezi. Ez magában foglalja a mikrobiológiai vizsgálatokat annak érdekében, hogy nyomon tudjuk követni a pillanatnyi helyzetet, vizsgálhassuk a trendeket és az új veszélyeket.

 

Mikrobiológiai laboratóriumaink a termékek és mikroorganizmusok széles körű mikrobiológiai vizsgálatát kínálják, ami lehetővé teszi az élelmiszerbiztonsági és higiéniai indikátorok meghatározását megfelelő szabványok szerinti módszerekkel (ISO, EN), a legújabb berendezésekkel és tesztekkel. Ennek segítségével meghatározható a mikrobiológiai szennyeződés a teljes termelési folyamat során. Nem csak a klasszikus módszereket alkalmazzuk, hanem PCR vizsgálatokat is. A laboratórium vizsgálatainak minőségét az analitikai módszerek MSZ EN ISO 7218:2008 (Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A mikrobiológiai vizsgálatok általános követelményei és irányelvei) szerinti szabványosításával biztosítjuk, ami lehetővé teszi a megbízható és ismételhető vizsgálati eredmények elérését. Mikrobiológiai ajánlatunk magában fogalja a patogén és indikátor mikroorganizmusok jelenlétének és számának meghatározását, mind takarmányokban, mind pedig élelmiszerekben.

 

A termelő környezet – munkafelületek, alkalmazottak kéz és ruhafelületek – tisztasági vizsgálatát is végezzük kontaktlemezes és tamponos mintavételi eljárással a MSZ ISO 18593:2008 szerint. A környezeti monitorozás magában foglalja továbbá a levegőből történő mintavételt.