Élelmiszervizsgálatok

Mikrobiológiai vizsgálatok

A baktériumok körülbelül 3,5 milliárd évvel ezelőtt jelentek meg a földön. A baktériumok világának fejlődése, mint például az eltérő anyagcsere folyamatok, táplálkozási módok és energia nyerése, lehetőségük nyílott, hogy elárasszák az egész környezetet. A baktériumok alapvető részét képezik világunknak és sok hasznos funkciójuk van, de lehetnek károsak is. A patogének sok emberi, állati és növényi betegség okozói. Amíg sok betegség emberről emberre, vagy állatról emberre terjed, csak néhány olyat ismerünk, melyek élelmiszerek útján terjednek.

A mikroorganizmusok közvetlenül okozhatnak élelmiszerfertőzésket, de az általuk termelt toxinok által akár súlyos élelmiszer mérgezéseket is. Minden élelmiszer termelőnek a felelőssége, hogy biztosítsa a gyártott élelmiszerek biztonságát és minőségét.

 

Az Európai Unióban a 2073/2005/EK rendelet tartalmazza az élelmiszerekre vonatkozó mikrobiológiai kritériumokat, míg a Magyarország területén gyártott vagy itt forgalomba hozott termékekre a 4/1998 (XI.10.) EüM. rendelet külön kritériumokat támaszt.

 

Budapesti, ISO17025 szerint akkreditál laboratóriumunkban a mikroorganizmusok széles körére kínálnak akkreditált mikrobiológiai vizsgálatokat élelmiszermintákból, vízből és élemiszerekkel érintkező felületekről, klasszikus tenyésztéses módszerekkel. Gdynia-i (Lengyelország) laboratóriumunkban pedig a modern műszeres vizsgálatok széles palettája is rendelkezésünkre áll.

Magyarosrszág területén vállaljuk üzemi- és személyi higiéniai minták, valamint vizek mintavételét akkreditált módon.